Sundhedsstyrelsens nye vejledning trådt i kraft

Ny vejledning trådt i kraft

Ny vejledning trådt i kraft

Så kom dagen endelig hvor den nye vejledning for behandling af transpersoner i Danmark blev offentlig tilgængelig.

Den er gældende fra 22/09-2017 og blev offentliggjort i går den 26/09-2017

Jeg kan hurtigt afsløre at den nye vejledning jo ikke er sensationel og at den stadig er langt fra det vi transpersoner finder tilfredsstillende. Men når det så er sagt, så er der trods alt sket en lille smule fremskridt.

Min personlige oplevelse hvad angår systemet, vores udredninger og disse vejledninger er, at de er skrevet kringlet og at Sexologisk Klinik har været flittige til altid kun at tolke vejledningen til deres egen fordel, men på bekostning af transpersoners fysiske og psykiske helbred.

Det er også årsagen til at jeg er spændt på at se hvad der følger med den nye vejledning på længere sigt, for alle de nye som fra nu af behandles efter den.

Disse vejledninger er skrevet af og til fagpersoner og jeg synes derfor ind imellem at det kan være svært at tolke og der liger "tekst" imellem linierne som jeg ikke kan læse. Men ud fra det jeg forstår af den nye vejledning som jeg har brugt endda nogle timer på i løbet af i går og i dag, så er der følgende positive tiltag at trække ud af den:

  • Myndige kan nu betale sig fra operationer på brystet i privat regi her i Danmark
  • Privatpraktiserende gynækologer må nu varetage vores hormonbehandling (men om de også må opstarte den efter endelig godkendelse fra Sexologisk Klinik er jeg i tvivl om)
  • De er stoppet med den psykiatriske udredning af os, hvilket forhåbentlig betyder væsentlig hurtigere udredning og knap så mange statsbetalte samtaler)
  • De er blevet opmærksom på at vi skal tilbydes psykologisk støtte, men som jeg forstår er det desværre ikke en selvvalgt psykolog der stilles til rådighed

Ud over det skriver de sætninger som disse:

"Konkret skal det sundhedsfaglige personale vise hensyn og forhindre stigmatisering ved at bruge det kaldenavn og stedord, som personen selv ønsker anvendt, ligesom personens præferencer vedr. betegnelse af kropsdele m.v. skal respekteres." 

"De sundhedsfaglige indsatser skal bygge på respekt, lydhørhed, rummelighed og fleksibilitet. Den enkelte skal betragtes som den bedste kilde til forståelse af personens ståsted og livssituation. Den sundhedsfaglige indsats skal gives i en ramme og atmosfære, hvor personen føler sig velkommen. Personalet skal være tilgængeligt, og det skal være muligt at få hjælp og støtte, når det er relevant." 

"Kønsidentitetsklinikkerne skal tilbyde offentligt tilgængelig og opdateret information om både medicinske og kirurgiske behandlingsmuligheder ved kønsligt ubehag og om muligheder for rådgivning om psykosociale aspekter af kønsidentitetsforhold. Klinikkerne kan med fordel afholde regelmæssige åbne informationsmøder m.v." 

"Omfanget af det samlede udredningsprogram og de enkelte dele heraf, skal i alle tilfælde tilpasses den enkeltes situation og præferencer, uden unødvendigt lange og fagligt ubegrundede forløbstider."

Det er alt sammen frit tilgængeligt for offentligheden, så hvis man en dag keder sig eller blot vil blive klogere på noget man ikke nødvendigvis ved så meget om, så smider jeg her links til "vejledningen":

http://www.ongoingyoungster.dk/gender-identity-and-health-care-conference-copenhagen/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.